Home Novo Nove izmjene za odlazak u penziju: Samo nam je još ovo trebalo,...

Nove izmjene za odlazak u penziju: Samo nam je još ovo trebalo, tek sada nastaje konfuzija

1049
0

Prijedlog u kojem se navodi da radni odnos ne mora prestati po sili Zakona sa navršenih 65 godina života, u nekom narednom periodu bi trebao biti upućen nadležnom ministarstvu.

Ako se inicijativa za promjene Zakona o radu usvoji, rad u Srbiji može se produžti na 70 godina života za one koji to žele. Ugledni stručnjaci prihvatili su inicijativu za savjetovanje o trenutnim pitanjima modernog zakonodavstva u Budvi. Naime, radnik koji je zaposlen u preduzeću, može ostati u radnom odnosu još pet godina nakon ispunjavanja uvjeta za odlazak u penziju, ako to želi učiniti sam, a ako je njegov rad treba poslodavca, kao što je rečeno u savjetovanju.

Savjetovanje o trenutnim pitanjima modernog zakonodavstva završilo je u petak, a održana je u okviru organizacije udruženja advokata Republike Srpske i Srbije.

Prijedlog da ne mora dovršiti radni odnos po zakonu, sa 65 godina starosti, ali da se ta granica preseli na 70-ti rođendan, bit će poslana nadležnim ministarstvima koja imaju ovlast predložiti amandmane Vlade Srbije i amandmane na Zakon o radu, i Srbija je naposljetku odlučila.

Svakako će to oduševiti sve građane Srbije koji bi trebali uskoro otići u zasluženu penziju i okončati svoj radni odnos i povući se s mjesta zaposlenika, koji još uvijek žele nastaviti raditi i poboljšati svoju biografiju dodatnih znanstvenih i istraživačkih radova i doprinositi kompaniji u kojoj rade.

Podržavate li i ovu inicijativu za premještanje ograničenja starosti kada je riječ o odlasku u penziju ili ne?

Izvor: Zanimljivosti Balkan

Preporučujemo
Loading..