Novo

Nove drakonske kazne, oguliti će vas do gole kože! Ukoliko prekršite neku od ovih mjera, debelo će vas koštati!

U poslednjih nekoliko dana Vlada Srbije usvojila je neke izmjene zakona koje se odnose na zaštitu građana ove države od zaraznih bolesti, pa je tako odlučeno, kada je riječ o kaznama, zakonski minimum za nepoštivanje mjera za pravna lica sada iznosi 50 hiljada dinara umjesto dosadašnjih 30 hiljada kao što je to bilo do sada, a procijenjeno je da iznos minimalne kazne mora biti veći kako bi ljudi što više poštivali propisane mjere zaštite.

Razlog je taj što prethodne kazne koje je sud izrekao nisu potaknule ljude da ne ponavljaju ove povrede pravila, a to su i fizička i pravna lica. Tako će u budućnosti fizička lica koje ne poštuju uvedene mjere biti prisiljene platiti novčane kazne u iznosu od 50 do 150 hiljada dinara, dok će pravna lica za to vrijeme riskirati plaćanje novčane kazne do 500 hiljada dinara, a kao primjer navode da pravna lica plaćaju takvu kaznu ako ne dezinficiraju radno područje ili ako neko od zaposlenika krene na poslovno putovanje u zemlju u kojoj postoji veliki broj zaraženih, što stvara potencijalnu opasnost za ostale zaposlenike u tvrtki, ali i u ostatku Srbije.

Kada su u pitanju fizička lica, ona se mogu sankcionirati ako se, primjerice, ne pridržavaju odredbi o izolaciji i karanteni ili nekim drugim mjerama koje se u međuvremenu mogu uvesti ili ostati na snazi nakon ukidanja nekih drugih. Ako se te mjere ne poštuju, novčane kazne mogu biti između 50 i 150 hiljada dinara, a ispod možete vidjeti popis mogućih novčanih kazni koje je moguće dobiti, a možete ih vidjeti OVDJE