U nastavku današnjeg članka riječ dvije o starim i zaboravljenim velikim pjevačima s bivše jugoslavenske scene.

Ljiljana Petrović Buttler bila je jedna od najpopularnijih i možda najkvalitetnijih izvođača romske muzike u regiji. Rođena je 14. decembra 1944. godine u Beogradu, u umjetničkoj porodici, uvijek naklonjenoj pjevanju, a prvi svoj nastup imala je u dobi od 12 godina, kada je majku morala zamijeniti  na jednom nastupu, pa je tako ni kriva ni dužna završila pod svjetlom reflektora. Kao vrlo mlada žena vrlo je uspješno započela karijeru, ali kako je to tradicija u njenom narodu, Ljiljana je sa 14 godina postala vrlo mlada majka.

Iako je neko vrijeme pokušavala učiti i usmjeriti se kao glazbenica, pa je upisala glazbenu školu, mogla je sebi reći da je njena najveća škola ipak kafana i da je tamo naučila apsolutno sve, te da se izvukla iz tog i borila se, suprostavljala se gotovo svemu što ju je vodilo kroz život. Da li su joj nadimak “Majka romske duše”, a tamo gdje je nastupala mogla se čuti zaista dobra romska muzika, u najvišoj kvaliteti. Unatoč velikoj regionalnoj i nacionalnoj popularnosti, često je imala problema s rasizmom, podnosila je razne prozivke i nikada nije izbjegavala razgovarati o tome.

Rekla je da su joj se često kleli zbog njezinog ciganskog porijekla, što ju je totalno izbacilo iz takta, te da je često imala problema i s kolegama. Čak je neko vrijeme televizija tadašnje države izbjegavala da je zove da gostuje na svom programu, uz izravne upute s samog vrha, ali to je bilo samo kratko razdoblje njezina života.

Tokom rata pobjegla je u Njemačku, tamo je morala čistiti zahode jer od pjesme nije mogla zaraditi dovoljno novca. Umrla je u Amsterdamu u dobi od 66 godina.

Preporučujemo
Loading..