Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un već tri sedmice nije prisutan u državnim medijima, što je zaista neobično dugo i potaknulo je to nagađanja o njegovom zdravlju i smještaju te zabrinutost zbog situacije u zemlji u slučaju da mora biti vanredno izabran njegov nasljednik.

Ali, sjevernokorejski mediji objavili su slike i klipove Kima na svečanom otvaranju jedne tvornice gnojiva prije desetak dana.

Managing risk: what happens in the event of Kim Jong Un's ...

Iako se o Kim John Unu znaju mnogi pikantni i zaista morbidni detalji, njegova je supruga prava misterija. Ako pođemo od toga da je zabranio vjenčanja i sprovode, ubio vlastitog brata, tetka i samo je pitanje koliko još drugih članova porodice i činjenice da vodi državu bez osnovnih ljudskih prava u kojoj je sve podređeno elitama – odnosno njemu naravno, onda nije teško zaključiti da Kim Jong Un nema nikakve kvalitete koje bi ga činile dobrim mužem.

Izbrisao je njezinu prošlost

Njegova je supruga potpuno drugačija priča – barem prema nekoliko detalja koje njen muž dopušta da bude stavljeno u javnost. Drugarica Pi Sol Joo navodno je rođena između 1985. i 1989. godine, iako to niko ne zna tačno, a navodi se da to čak nije ni njeno pravo ime, već pseudonim koji joj je on dao.

Njena familija dio je sjevernokorejske političke elite, a brojni izvori smatraju da je ona cijeli život odgajana kako bi bila njegova žena, kao i brojne djevojke koje su bile odgovarajuće dobi, danas ili sutra, za svoje vjenčanje s Kimom. Okončala je srednju školu u Pjongjangu, a muziku je studirala u Kini, što nije neobično budući da je Kim poznat kao veliki obožavatelj plesa i pjesme, a u ženama vidi nekoga “čija je dužnost da ga zabavlja”.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE

North Korea: Kim Jong-un makes first public appearance in 22 days ...