Osnovni uzrok kancera službeno je otkriven prije 1923. godine, a pronalazač dobio je za to Nobelovu nagradu iz medicine 8 godina kasnije.

Za to veoma mali broj ljudi u svijetu zna, zato što je nažalost ta istina skrivena od javnosti. Njemački naučnik Otto Heinrich Warburg (1883 – 1970) primio je 1931. godine Nobelovu nagradu za pronalazak osnovnog uzroka kancera. Tada je doktor Warburg kancer nastaje kao posljedica antifiziološkog načina života.

Fizičkom neaktivnošću i antifiziološkim načinom ishrane (pretežno unoseći hranu koja zakiseljuje), u tijelu se stvara kisela sredina koja je slabo opskrbljena kiseonikom. Kiseonik istiskuje stanična kiselost, a nedostatak kiseonika u stanicama kao rezultat stvara kiselu sredinu.

Kiselost i nedostatak kiseonika su dvije strane iste medalje: ako imate jedno, onda imate i drugo, rekao je dr Warburg. Ukoliko vam je kiselost previsoka, automatski će vam u organizmu nedostajati kiseonika, ukoliko vam nedostaje kiseonika onda ćete imati zakiseljen organizam. Kisela sredina nastaje uporedo sa sredinom bez kiseonika.

Ako zdravoj stanici oduzmete 35 posto njenog kiseonika, možete za samo dva dana da je pretvorite u kancerogenu stanicu, tvrdio je dr Warburg. Sve normalne stanice imaju apsolutnu potrebu da se opskrbe kiseonikom, ali kancerogene stanice mogu i bez njega da žive. To je pravilo bez izuzetka.

Kancerogena tkiva su kisela, a za zdrava vrijedi suprotno – ona su alkalna. Dr Warburg je u svom djelu Metabolizam tum ora pokazao da svi kancerogeni oblici ispunjavaju dva temeljna uvjeta: hipoksiju (nedostatak kisika) i krvnu kiselost.

Otkrio je kako tumorske stanice ne udišu kiseonik i ne mogu da prežive kada su prisutne visoke koncetracije kiseonika. Tumorske stanice mogu da prežive samo pomoću glukoze i u sredini u kojoj manjka kiseonika.

Opširnije o ovome pročitajte OVDJE

Izvor: Balkanlifetoday

Preporučujemo
Loading..