Novo

NJEGOV UBOD JE IZUZETNO OPASAN Evo šta prvo treba uraditi ako vas ujede stršljen, kako bi spasili život i kad pomaže sok od “3 trave”

U nastavku današnjeg članka donosimo vam jednu pre svega jako korisnu temu , a za koju ne sumnjamo da će vas zanimati. Naime , kada je reč o jednoj vrsti insekata od koje svkako svi mi strahujemo , onda su to zasigurno stršljeni , a znamo da je sada idealan period kada su oni prisutni . Naime , Stršljeni predstavljaju najveću osu, a hrane se drugim kukcima te naročito pčelama. Za razliku od komaraca i obada, stršljeni se ne hrane krvlju drugih životinja, ali ih napadaju kada se osjećaju ugroženima.

Iako je njihov otrov manje toksičan od otrova ostalih osa, sadrži više acetilkolina, tvari koja izaziva jak osjećaj pečenja, a njihov žalac također dublje prodire u kožu zbog čega i uzrokuje veću bol. Stršljeni u prosjeku dosežu duljinu od 45 milimetara. Ubod stršljena ne predstavlja opasnost za čovjekovo zdravlje, osim kod onih osoba koje su alergične na njegov otrov, za njih ubod stršljena može biti smrtonosan.

Nakon uboda dolazi do stvaranja otekline, crvenila i osjećaja svraba na oštećenom dijelu kože. Mali ubod može proći već za pola sata ili sat vremena, ali ako je osoba posebno osjetljiva na njegov otrov, može oteći čitava ruka, noga ili drugi dio tijela na kojemu se nalazi ubod. Mjesto uboda potrebno je odmah isprati čistom vodom i sapunom kako bi se izbjegao nastanak infekcije. Također, preporučuje se nanijeti sredstvo za dezinfekciju u obliku antiseptičkog spreja. Kako bi se smanjila oteklina, preporučuje se na ranu stavljati hladne obloge svakih nekoliko sati, a mogu pomoći i esencijalna ulja metvice i lavande koja će ublažiti svrab i bol.