Penisa Bahati Kitao je udovica i majka osmoro djece koja trenutno živi u Mombasi u Keniji.

Jedna TV ekipa ju je u jednoj nedavnoj reportaži posjetila i svjedočili su kako ona kuha kamenje kako bi, kako kaže, zavarala svoju djecu da im ona nešto sprema za jelo, a kada je ovaj snimak bio prikazan na kenijskoj nacionalnoj televiziji, mnoge njene komšije su se javili, ali isto tako i neki drugi pojedinci, koji su iskazali želju da joj pomognu. Inače, ona je TV ekipi otkrilo kako to radi samo jer se nada da će djeca zaspati čekajući taj svoj obrok.

Ova jadna nesretna žena je do nedavno prala veš ljudima i tako je zarađivala za život, ali je zbog novonastale pandemije koronavirusa ostala bez posla, zbog čega je sad u veoma teškoj situaciju. Inače, TV ekipu je o svemu obavijestila jedna njena komšinica Priska Momanji, koja je čak otvorila račun u banci na Penisino ime, jer ona zapravo ne zna ni da piše ni da čita, a ostala je sama sa svoje osmoro djece kada je jedna lokalna banda prije par godina ubila njenog muža.

“Dobila sam jako puno poziva iz čitave države i svi žele znati kako mogu pomoći. Velikodušnost tih ljudi je jedno veliko čudo za mene. Nikada ovo neću zaboraviti, dugo nisam bila ovako sretna” kazala je ona kroz suze, te je otkrila kako su njena starija djeca provalila njen “fazon” sa kuhanjem kamenja, ali nisu željeli da se žale jer su vidjeli koliko se ona trudi, ali da jednostavno ne ide.

Ali, premda je kenijska vlada odmah pokrenula program da se pomogne onim najugroženijim, ova pomoć još nije došla do ove nesretne majke, kako bi se na kraju saznalo da je kenijska vlada zapravo potrošila sav taj novac koji je dobila od Svjetske banke na grickalice i na račune za mobitele. Da nije žalosno, bilo bi smiješno.

Preporučujemo