Zdravlje

Niste se 7 dana pošteno istovarili? Imate osjećaj da pucate? Evo kako da riješite taj problem (SAVJET)

Mnogo ljudi na čitavoj planeti u ovo savremeno doba ima ogromne probleme sa zatvorom, kako sa onim lokacijskim, tako i sa onim zdravstvenim (toaletnim).

Naime, ubrzani tempo života, neredovna ishrana, stres i težak život su jasni uzroci. Još ako dodamo tome i malo duhana i kafe, te svakako neaktivnosti, onda za epilog imate duže posjetu wc – u svakih 7 dana ili rjeđe.

To je grozna stvar. To je strašno. To je pravi užas za metabolizam čovjeka, jer to može sve totalno da poremeti i uopšte nije zdravo. Hronični zatvor stolice je mnogo više prisutan kod žena u poređenju sa muškarcima. Ali, naravno to nije striktno ženski problem, jer neminovno ima i muškaraca koji ne znaju kako popraviti svoju stolicu (ne onu drvenu već ovu izmetnu), a da to nije ispijanjem kupovnih sirupa i kljukanja tableta. Mnogi se pitaju je li uopšte moguće regulisati ovaj problem na prirodan način. Mi vam u ovom tekstu donosimo odgovor na to pitanje.

Celuloza je ovdje najbitnija, a ona se najlakše može naći u voću i povrću. Zaboravite na mlijeko i mliječne proizvode jer vas to dodatno zatvara, a vama treba otvaranje. Špinat, blitva, zelje, šljive (svježe i suhe) se obavezno moraju uključiti u svakodnevnu ishranu, kako bi se problem sa zatvorom mogao regulisati. Naravno pored ishrane, veoma je bitno i održavati fizičku aktivnost. Pet minuta vježbanja svako jutro i redovno pješačenje  može vam također jako puno pomoći da se riješite problema sa zatvorom.

Nemojte pogrešno protumačiti i izlaziti napolje da šetate jer se lako može desiti da imate poslije problema sa onim drugim zatvorom (sve skupa sa rešetkama).