Srpska kultura je prepuna raznih, svakakvih, tradicija, rituala i običaja, za koje većina generacija na nekim mjestima nikada čak nije uopšte ni čula. Svakako najzanimljiviji su običaji s*ksa i vjenčanja u Srbiji, što je danas razlog za odlazak i na sud.

Instinktivno je pritome da čak i neke neprovjerene i nepotvrđene priče kažu da su neke od njih ostale i dan danas prisutne u onim ruralnijim i nešto slabije razvijenim sredinama (za koje često i čujemo u medijima).

STRNDŽANJE

Ono predstavlja jednu od najbizarnijih ali i najpoznatijih tradicija i, jednostavno govoreći, znači milovanje, ljubljenje, hodanje između mladića i djevojaka koji nisu u vezi.

To je bilo prisutno i u vrijeme Turaka, a zatim su se stanovnici vlaških sela obično našli u pećini u kojoj gori vatra, pa bi svako tu svakoga volio i dodirnuo. Sve bi djevojke pokušale sve muškarce i obratno, a svi bi pritome nosili maske. Partneri su se tu bukvalno mijenjali i mješali do u iscrpljenost.

SNOHAČENJE

Predstavlja s*ks između moje snahe i njenog svekra. Ovaj običaj, koji potiče iz vremena slovenskih zajednica, bio je raširen na području Pomoravlja i Vranja, gdje je prebačen iz koljena u koljeno. Nastala je, rečeno je, iz nužde, kada su maloljetni dječaci bili u braku s odraslom djevojkom, i u tom slučaju otac, ili svekar, obavio je bračni posao. To je sve trajalo dok sin (muž) ne bude punoljetan, a djeca su se često rodila kao rezultat ovog bizarnog običaja, a trag tog običaja zabilježen je u romanu Bore Stankovića “Nečista krv”.

Izvor: Lokovesti

Preporučujemo
Loading..