Doktori i medicinski radnici su u ovo vrijeme kada vlada pandemija koronavirusom vjerovatno i najveći heroji, jer oni svojom hrabrošću i nesebičnošću pokušavaju svim silama da se bore protiv ove pošasti.

Oni očajnički na sve moguće i nemoguće načine pokušavaju reducirati broj zaraženih i spriječiti da više ljudi izgubi život zbog ovog virusa. Svi također znaju još jednu sitnicu, a to je da svi doktori obavezno uz bijele kute nose na nogama bijele klompe. Da li ste se ikada zapitali zašto?

Naime, izbor ove obuće uopšte nije slučajan, te postoji čitav niz razloga zbog čega su klompe pored stetoskopa najbolji prijatelji svakog doktora i zbog čega se bez njih ovaj posao ne može ni zamisliti. Naime, klompe omogućavaju svim medicinskim radnicima, od doktora do medicinskih tehničara da smanje bol u svojim stopalima, nožnim zglobovima i koljenima jer one terapeutski utiču na kičmu što je itekako bitno jer doktori dosta vremena provode na nogama, često bez mogućnosti za odmor.

Naravno, doktorima uopšte nije svejedno kada moraju izdržati smjene koje traje često i po 12 sati, zbog čega je udobna obuća must have, a svake dobre i kvalitetne klompe su specijalno dizajnirane za rad u stojećem položaju.

Klompe se, kao što ste sigurno već uočili, mnogo više koriste od patika ili cipela na ovom poslu, a uz to su i zatvorene pa pružaju zaštitu nožnim prstima ako se eventualno ispusti nešto teško ili eventualno oštro, ili ako je u pitanju neka osjetljiva tekućina.

Nisu sve klompe naravno jednako kvalitetne, zbog čega se mora obratiti pažnja na udobnost, stabilnost, nivo smanjenja stresa i sigurnost koju pružaju. Hirurzi imaju posebne klompe jer one opuštaju nogu obzirom da hirurzi operišu stojeći i to uklanja sav bol u leđima.

Preporučujemo
Objavljuje BestBuy ShopSrijeda, 20. svibnja 2020.