NKD – Nacionalna koalicija za decentralizaciju, obavestila je javnost da Vlada Srbije Gradu Nišu nije oprostila dug koji ima prema Republici, inače napravljen za zemljište aerodroma.

Iako su više puta građane Niša ubeđivali:

  • pojedini gradski većnici
  • šef odborničke grupe SNS u Skupštini Grada Perišić
  • načelnica Nišavskog okruga Sotirovski
  • gradonačelnik Bulatović
  • zamenik gradonačelnika Banđur;

da se “mora” aerodrom pokloniti Republici jer je Grad Niš napravio veliki dug za zemljište aerodroma, očigledno je sada zašto od predstavnika Republike nismo čuli takve izjave, piše Jugpress. Nikada nije ni postojao takav plan, a na to je već NKD javno ukazivao. Gradonačelnik Bulatović izjavio je pre samo dve nedelje da je otpisivanje duga u fazi raskida i u proceduri.

Jučerašnja najava ministarke Zorane Mihajlović da bi Grad Niš i Ministarstvo odbrane trebalo da komisiju formiraju koja će ovim pitanjem da se pozabavi, te da je ozbiljan problem dug koji ima grad, ukazuje na to da svakako nije oprošten dug i da će u budućnosti samo biti preciznije utvrđen.

Dodatno stvara brigu činjenica da Ministarstvo odbrane ćuti po svim ovim pitanjima. Podsetimo, grad Niš za zemljište koje je vratio Republici – prethodnom vlasniku, duguje 5.8 milijardi dinara. Za javnost je važno da nije oprošten niti jedan dinar do dan danas, a ukoliko se u celosti ne otplati dug, Grad će po ugovoru biti dužan da počev od sredine 2020. godine plaća dnevnu kamatu od više od 6 hiljada evra.

Aerodrom u Nišu žrtvovan je donošenjem odluke Skupštine Grada juna prošle godine i zaključkom Vlade Republike iz februara, zarad interesa beogradskog aerodroma, Air Serbia i koncesionara. Više OVDE.

Preporučujemo