16-godišnji Marko Lazarević iz Čokota, jedan od putnika koji je zadobio najteže povrede u sudaru voza i autobusa u Donjem Međurovo, ostao je gotovo paralizovan posle udesa, piše Blic.

Marko ponovo može da pokreće noge i levu ruku koje ranije nije ni osećao, zahvaljujući operacijama na Klinici za neurohirurgiju KC u Nišu.

Marko je zadobio težak prelom dva pršljena u udesu autobusa Niš ekspresa i voza u Donjem Međurovu 21. decembra, te je mogao zbog toga da pomera samo desnu ruku. Marko sada i levu ruku i desnu nogu u potpunosti kontroliše posle dve operacije kojima su zamenjeni koštanim implantatima koji su uzeti sa njegove noge, zamenjeni polomljeni komadi pršljenova.

On je takođe počeo i da levom nogom izvodi prve pokrete. To mladiću uliva realnu nadu, u potpunosti nezamislivu unazad dva meseca, da će moći sam da napravi prve korake na jesen. Marko je kobnog dana sedeo sa leve strane do prozora na zadnjem sedištu u autobusu.

Njegov drug Aleksa Dimitrijević (16) sedeo je do njega, a koji je stradao u udesu.

-Krenuo sam u školi, bili smo u Donjem Međurovu na pružnom prelazu kada sam jednog od putnika čuo kako viče: Voz majstore! Samog udara se ne sećam, ali sećam se da sam ležao napolju nakon udesa i da je stigla Hitna pomoć koja me u bolnicu odvezla. Video sam tamo da levu ruku i obe noge ne mogu da pokrećem. Mnogo je bolje sada, pokrećem desnu nogu dosta više od leve i obe ruke. Bolje se dosta osećam nego pre. Nadam se da će sve proći u najboljem redu, kaže Marko za Blic.

Opširnije OVDE.

dr Nebojša