Svi znaju da je za vrijeme grmljavine najbolje potražiti zaklon u zatvorenom prostoru.

Međutim, znate li što je dobro učiniti kako biste čuvali svoj dom? Na primjer, jeste li svjesni da za vrijeme oluje tokom koje je teško vrijeme ne bi trebalo pranje posuđa vani? Mnogo se pričalo o tome kada grmi, morate da ugasite bojler, ne uključujete mobitel i druge stvari, ali ovo je za posuđe, pretpostavljamo da nikad prije niste čuli.

To se ne odnosi samo na ispuštanje vode tokom pranja posuđa, već i na tuš, pa čak i samo na pranje ruku. Naime, ako vaše cijevi nisu uzemljene i ako ih pogodi grom, struja će teći kroz cijevi i mogla bi vas pogoditi dok perete ruke, upozorava John Jensenius, stručnjak za munje u Nacionalnom vremenskom centru SAD-a.

Kaže da ne mijenja stvari čak i ako su vam vodovodne cijevi plastične, jer provodnik električne energije nisu samo cijevi, već i voda.

Ukratko, držite se podalje od vode ako čujete grmljavinu. Također, obavezno isključite sve uređaje, čak i ako nisu uključeni dok su živi, ​​može biti opasno. Samo ih ne dirajte, ne za živu glavu, kaže Jensenius.

To se prije svega odnosi na toster, mikser i raspršivač vode, fiksni telefon, kao i televiziju i računar, mašinu za pranje suđa ili veš mašinu. Dok ste vani, držite se podalje od rukovanja tim uređajima.

Izvor: Novadanas

Preporučujemo