Novo

NIJE SAMO MLEKO, SRBI PUSTOŠE I FRIŽIDERE U MARKETIMA: Za 1 namirnicom je posebna POMAMA, ništa nije ostalo! (FOTO)

U nastavku dnašnjeg članka dotaći ćemo se jedne jako bitne teme , a koja se tiče jedne fotografije koja je poslednjih dna ana drutvenim mrežama izazvala pomamu . Naime , kako szanjemo zbog smanjennog stočnog fonda i smanjene produktivnosti muznih krava , a sve zbog loše ishrane izazvane suđom rafovi sa mlekom u prodavnicama i marketima u Srbiji su (polu)prazni.

Dakle , dnaima ove fotografije izazivaju haos na druptvenim mrežama , a ljui su ponovo počeli da skladište namirnice ponovo od straha od nestašiće. Tako je na instagram stranici 192_rs objavljena fotografija praznog frižidera u Metrou, u Novom Sadu. “Nestašica mleka i smrznutog krompira Metro Novi Sad”, navodi se u objavi. Naime , Nenad Budimović , sekretar Udruženja za stočarstvo je istakao da će se kroz dve do tri nedelje stabbilizoati stvar sa nestašiom mleka :

– Pre samo godinu dana smo imali veću proizvodnju i veće zalihe. Nešto se desilo na tržištu što je izazvalo nestašicu mleka. Ako je smanjena proizvodnja u farmama, onda je i ulaz mleka u mlekare manje. Disbalans nije nov, moraju da se ispoštuju svi trgovinski ugovori, sada je povećana potražnja mleka, a nema dovoljne proizvodnje da to pokrije – kaže Nenad Budimović, sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu proizvoda PKS. On je istakao da je rešenje u sistemskim merama koje su veoma spore i zahtevne.- Ništa ne vredi da dajemo farmerima novac u džakovima. Bitno je da farmeri sa mlekarama imaju čvrste ugovore sa mlekarama u isporuci i saranji. Premije koje država daje stočarima treba da daje na vreme. Mi imao tendenciju pada grla, imamo 700.000 litara mleka dnevno, ali i to je dovoljno da pokrije naše potrebe. Po zvaničnim podacima imamo oko 400.000 muznih krava, ali to je dosta manje na terenu – ističe sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu proizvoda PKS. Ostatak ovde.