Tokom samo jedne oluje ili grmljavinske oluje gromovi mogu udariti na isto mjesto i do nekoliko puta, zbog čega je važno odmah zaštititi sve uređaje u vašem domu, a to trebate znati odmah, ali najvažnije je prvo sebe zaštititi, jer je to najvažnije kroz ovu priču.

Ako oluja pogodi vaše prebivalište, prvo što biste trebali učiniti je ugasiti vaš kompjuter ili biste mogli izgubiti sve na njemu i vrlo važne podatke. Grmljavinske oluje mogu prouzrokovati strujni udar, što može uzrokovati izgaranje vašeg kompjutera i ostalih kućanskih aparata.

Naime, problem nastaje kada munja pogodi izravno u dalekovod, jer napon tada može preći 100 000 V, što je vrlo opasno za sve ljude u kući. Čak i neizravni udar u blizini dalekovoda može poslati dodatni napon u vašu kuću ili stan i uzrokovati ozbiljnu štetu vašem računalu ili prijenosnom računalu.

Golf i ribolov nikako

Golf i ribolov dvije su najopasnije aktivnosti za vrijeme oluje, a to sigurno niste znali, jer šipke mogu poslužiti kao nažalost odlični provodnici. Slično, kišobrani također mogu privući jake grmljavinske oluje, tako da ne pokušavajte otvoriti kišobran.

Ulazi u auto

Iako su većinom izrađeni od metala, automobili su zbog svog dizajna sigurno zaklonište tokom oluje i mogu vas vrlo dobro zaštititi. Ako ih pogodi munja, struja će sigurno teći kroz metal do zemlje.

Ne skrivaj se ispod drveća

Iako se puno ljudi skriva od gromova ispod drveta, to nikako nije dobra ideja jer visoka stabla privlače udar munje, bježit zato od njih poput vraga od križa.

Izvor: Balkanlifetoday.info

Preporučujemo
Loading..