Nakon višemjesečnih požara, rezultati su izrazito pogubni. Spaljeno je nekoliko milijuna hektara zemlje u Australiji, više od 20 ljudi je ubijeno, a životinje su pretrpjele najviše štete.

Kako se ranije procjenjivalo, u požarima je poginulo oko 500 milijuna životinja, dok se ta brojka popela na čak milijardu životinja, prema najnovijim podacima WWF-a.

“Australija je inače zemlja divljih požara, ali ove sezone smo imali priliku vidjeti ogromne nepredviđene požare koji zaista nisu normalni. Klimatske promjene ne utječu izravno na požare, već ih čine puno, puno gorim”, rekao je Dermot O’Gorman, direktor organizacije u toj zemlji.

U službenom saopćenju naveo je da je taj gubitak uključivao na hiljade koala zajedno s drugim specifičnim vrstama, poput klokana. Prema posljednjim informacijama, oko 8 500 koala izgubljeno je u požarima samo ako se uzme u obzir Novi Južni Wales, ali pravo stanje još uvijek nije poznato. WWF procjenjuje da broj životinja koje su izravno ili neizravno ubijene u šumskim požarima prelazi milijardu, a da se sagorijevano područje prostire na 8,4 milijuna hektara zemlje.

Dim koji je posljedica paljenja šume u Australiji prešao je Tihi ocean i stigao do svih gradova u Južnoj Americi. On je već pretvorio nebo iznad Aucklanda na Novom Zelandu u narandžastu boju, dok je nebo u nekim udaljenijim gradovima Južne Amerike postalo sivo, a WMO prenosi izvještaje i izrazit crveni zalazak sunca u argentinskoj prijestolnici Buenos Airesu.

“Požari su zapravo nanijeli veliku štetu i prijetili mnogim ljudima u većim gradovima Australije, zatim Novog Zelanda, sve do Južne Aemerike”, rekla je glasnogovornica WMO-a Claire Nullis novinarima u Ženevi.Neprocjenjive štete u australijskom šumskom požaru. Milijarde životinja uginulo. Ovo je ekološka katastrofa

Preporučujemo