Kada upitate nekoga šta misli koji je najprljaviji dio njihovog tijela, 99% će ih odgovoriti pogrešno, jer svi oni misle da su njihove noge najprljavije.

Naravno, razlog za takvo razmišljanje je što se noge oznoje i usmrde, naročito nakon dugog radnog dana, ili ako imate crno ispod noktiju. Ni pazuhovi nisu ništa bolji, ali ipak se varate. Naučnici su sada otkrili nekoliko uistinu zanimljivih stvari vezano za ovo.

Otkriveno je, pomoću raznih studija, da vaša usta imaju najviše bakterija, što naše zdravlje može veoma lahko dovesti u nezgodnu situaciju.

Pored usta, evo još nekih dijelova tijela koji su kao park za bakterije:

Jezik – Pored usta, jezik je veoma prljav, ali to većina uvijek ignoriše, jer smatraju da taj dio ne treba posebno čistiti. Rijetki su oni koji će se sjetiti da detaljno očiste svoj jezik, i koji će to redovno raditi.

Glava – svrbež koji vam se javlja po glavi neće uzrokovati samo perut, već perut u kombinaciji sa bakterijama koje se nalaze na vašem vlasištu. Naime, što više vremena prođe od pranja kose, više problema ćete imati sa bakterijama.

Nokti – Jako ružna je navika kada ne siječete redovno nokte, s obzirom da tu postoje bakterije koje nisu baš na oko vidljive. Pored toga također trebate redovno prati svoje nokte kada perete ruke, jer je to faktički ložište bakterija.

Uši – vosak koji vam se nalazi u vašem uhu morate stalno čistiti, jer kada to ne radite redovno, dobijate gljivice.

Pazuhovi – ispod vaših pazuhova možete naći preko 80.000 bakteirja, i onda se pitate zašto imate često problema sa neugodnim mirisima ispod pazuhova. Dezodorans, ma koliko jak bio, neće vam puno pomoći, te je u takvim situacijama bolje oprati pazuhove antibakterijskim sapunima.

Preporučujemo
Objavljuje BestBuy ShopSrijeda, 20. svibnja 2020.