Naša svakodnevnica i ugodan način života traži od nas da što možemo da olakšamo to i uradimo , naroćito kad je kuhanje u pitanju.

Tako na primjer, hljeb uglavnom kupujemo u pekari a domaći , pravi hljeb rijetko ko još pravi u svojim kuhinjama. Ali ,dođe vrijeme da ne možete izlaziti napolje a jesti treba. Zato možemo od našeg brašna iz ostava, vode, soli i kvasca napraviti ukusan domaći hljeb.

Problem može biti ako nemamo dovoljno kvasca. Zato slijedi recept kako napraviti domaći kvasac onako kako su nekada pravile naše bake.

Jedinio što je za pripremanje domaćeg kvasca potrebno par dana da postane aktivan i onda samo treba da ga održavate sa brašnom i vodom i uvijek ćete imati svoju zalihu kvasca.
Ono što vam je potrebno za domaći kvasac je jedna jabukasrednje veličine, zatim 750 grama oštrog brašna i 520 ml vode.

Kako pripremiti?

Jabuku izrendati ,dodati u 350ml vode pa tome i postepeno dodati pola kilograma brašno i izmiješati. Najbolje sve staviti u jednu veću teglu. Tako da smjesa ima prostora za rast.
Zatvorite teglu i ostavite na mlako mjesto tri dana. Do tada će početi vrenje , smjesa raste i pojavljuju se mjehurići. Kada je smjesa došla u taj stadij može se odmah iskoristiti pola smjese za pravljenje hljeba. U ostatak dodati ono što je ostalo vode i brašna , znači još 250 grama brašna i 170 ml vode. Opet sve stoji u tegli na sobnoj temperatuti, sve dok se ne pojave mjehurići, a onda je ta smjesa opet spremna za upotrebu na isti način kao i prvi puta. Preporuka je da se za veći hljeb iskoristti 250 grama ovog kvasca, a ostatak možete održavati aktivnim sa brašnom i vodom, da ne bi smjesa bila rijetka i opet koristiti.

Preporučujemo