Teško je odoljeti ukusnoj hrani ako ste na strogoj dijeti. Međutim, postoje namirnice koje možete jesti tokom dana bez rizika od debljanja jer sadrže minimalnu količinu kalorija.

Čak i ako niste na dijeti, ova hrana donosi mnoge blagodati, zbog čega je bitno da je uvrstite u ishranu.

Celer

Otprilike 95% celera čini voda, a ovaj super zdravi proizvod sadrži 30% vaše dnevne potrebe za vitaminom K. Najbolje je jesti celer kad je svjež jer izgubi većinu korisnih svojstava u roku od pet dana od rezanja. Također možete napraviti svježi sok od celera jer je ovo čudotvorna namirnica koja rješava sve probleme.

Rukola

U dvije šoljice rukole nalazi se samo deset kalorija, stoga vam konzumacija ove salate pomaže da ostanete vitki i izgubite masne naslage. Možete je kombinovati sa sirom i začiniti maslinovim uljem.

Bjelance

Jaja su uopšteno zdrava, a bjelanca možete jesti u ogromnim količinama, bez brige da ćete se udebljati. Upravo zato su bjelanca korisna za sve one koji slijede strogu djetu. Bjelanca pomješajte s paradajzom i dobit ćete najzdraviji omlet ikad.

Salata

Salata je prepuna vitamina A i C, kao i folne kiseline i železa. Praktično je bez kalorija, tako da konzumacija salate u velikim količinama neće uzrokovati debljanje.

Krastavci

Krastavci sadrže gotovo jednaku količinu vode kao i celer. Svježi hrskavi krastavci imaju značajne zdravstvene koristi. Koža krastavca sadrži većinu svoje hranjive vrijednosti, posebno beta-karoten, koji je dobar za vaše oči. Tako da je bolje da ih ne gulite.

Međutim, kupovne krastavce treba dobro oprati jer mogu sadržati bakterije i pesticide. Ali, ako imate domaće krastavce, za to se ne morate brinuti.

Grejpfrut

Grejp pomaže u stabilizaciji količine šećera u krvi. Pun je vitamina C, a zahvaljujući niskoj kalorijskoj vrednosti, može vam pomoći smanjiti dodatne centimetre oko struka.

Narandže

Narandže su mnogima jedan od najukusnijih plodova, a u 100 grama sadrže svega 47 kalorija. Najpoznatije su po sadržaju vitamina C, a ona bijela tsvar koja se nalazi ispod kore sadrži puno vlakana koja pomažu u snižavanju kolesterola.

Preporučujemo
Loading..