Nekako smo svi navikli da život ide redovno. Od prvog dana rođenja, pa sve do starosti, većina ih ide utabanim stazama kroz život. Kako kaže tata, mama, djed, baka, susjed, tetka, stric. Pa tim redoslijedom. Jednostavnije je nego stvarati vlastiti život i živjeti po vlastitim pravilima.

Od malih nogu su žene, ponajviše, učile da se ponašaju u skladu s svojim spolom, sa statusom, da čuvaju obraz, da ne šire noge svakome, da se udaju kada je vrijeme pravo, jer bitno je ipak ono što će reći selo i susjedi. Dakle, u školi, biti najbolji, u vašem domu je najdragocjenije, a u porodici vašeg supruga imati tim malih nasljednika.

Međutim. Vremena se mijenjaju, a kako ove popločane staze postaju vijugavije, mi više nismo samo slijepi sljedbenici stereotipnog ponašanja ljudi iz naše okoline.

Žene su postale buntovnije i slobodoumnije, muškarci svjesniji da nema razloga za propitivanje ko je šta i ko je čiji. Svi smo danas sve. Jer tempo života diktiraju pravila, a ne “susjedi”.

Ovoj promjeni, žene mogu zahvaliti serijalu “Seks i grad”, osmišljenom tako da revolucionira teme iz svakodnevnog života o kojima ne pričamo javno, ali rado ih gledamo u naša četiri zida.

Poznata Carrie Bradshaw, zaljubljenica u cipele i modu, poznata je po tome što je prva pokrenula raspravu na temu “Ne želim imati djecu!”

Žene su jedva dočekale ovu seriju iz devedesetih da bi se konačno rasprodale u borbi za svoja prava, pa prvenstveno prava koja odlučuju žele li ili ne žele imati djecu.

Izvor: Nezavisni Portal

Preporučujemo
Loading..