Novo

NE TREBA VAM PCR TEST, OD SUTRA OTVORENA GRANICA: Stigle najnovije vijesti

Putovanje diljem svijeta je zbog aktuelne pandemije koronavirusa postalo  gotovo nemoguća misija koja je mnogima bila vrlo teška odluka jer je bilo ljeto i vrijeme odmora.

Građani Srbije nisu mogli da stignu do mora bez karantene i PCR testa, a jedino mjesto koje su mogli ovog ljeta posjetiti bio je Neum koji se nalazi u Bosni i Hercegovini i kamo su mogli ići bez problema.

Grčka je također zatvorila svoje granice nakon što su ih vrlo kratko držale otvorenima, a prije svega petnaest dana Crna Gora je građanima Srbije ipak dopustila ulazak na njezino područje, ali naravno s obaveznim negativnim PCR testom, koji ne smije biti stariji od 72 sata. Međutim, kako se broj zaraženih u Srbiji sada smanjuje, sve više zemalja počinje polako otvarati svoje granice za svoje građane bez ikakvih uvjeta, pa je tako, primjerice, sada donesena odluka o ukidanju karantene i obaveznog negativnog PCR testa za sve koji u Bugarsku ulaze iz Srbije.

Ista takva odluka donesena je i kada je riječ o državljanima Turske i Bjelorusije, a ostale će zemlje sigurno slijediti primjer ove zemlje ako situacija u Srbiji ostane dobra kada je riječ o njenoj epidemiološkoj situaciji. Srbija je, naime, početkom ljeta zabilježila ogroman porast broja zaraženih i gotovo svi bolnički kapaciteti bili su popunjeni, a pacijenti su iz Beograda, što je bio najveći fokus zaraze, morali biti prebačeni u bolnice u drugim gradovima.

Broj oboljelih bio je veći od 400 svaki dan, a broj umrlih prilično velik. Tada je opet bio aktiviran krizni stožer koji je svaki dan redovno počeo održavati konferencije za novinare na kojima se razgovaralo o aktuelnoj epidemiološkoj slici, a neke mjere su bile vraćene pa je situacija stavljena ipak pod kontrolu.