“Bit ćete tako usamljeni”, kaže Nicole Gadon (68), kojoj je rečeno da ostane u svojoj kući nakon što je 2014. testirana i bila pozitivna na tuberkulozu.

Ako dođete (ili ste izloženi) određenim zaraznim bolestima, uključujući koleru, difteriju , zarazne tuberkuloze, kuge, malih boginja, žute groznice, virusne hemoragične groznice, SARS-a ili pandemijske gripe, država i savezne vlade mogu vas prisiliti na karantenu i izolaciju. Često će vam se reći da se zatvorite u svojoj kući ili stanu sve dok se više ne smatrate prijetnjom.

Ako živite s drugima, najvjerovatnije će vam reći da spavate u odvojenim sobama i izbjegavate fizički kontakt. Suživače treba redovito testirati. Njen je suprug u to vrijeme ostao s njom tokom šest mjeseci izolacije. Svakog dana nakratko su se preklapali u kuhinji, ali su na drugi način bili odvojeni. Ponekad će vas želja za ljudskim kontaktom nadvladati. Jedne noći, rano ujutro, kad je bila teško bolesna i osjećala da može umrijeti, Gadon je otišla do muževe spavaće sobe i zamolila da legne kraj njega. Odbio je pustiti je da tamo spava noćima. “Zapravo sam samo htjela da me zagrli”, kaže. Gadon je spavala na kraju pored svoje mačke Izzy. “Nabavite kućnog ljubimca”, kaže ona.

Svakog dana medicinska sestra dolazila je uzimati njenu krv za analizu, gledala je kako uzima lijekove i skuplja iskašljani sluz (njoj su bila potrebna tri uzastopna čista testa da bi izašla na slobodu). Pokrijte usta kad kašljete. Često perite ruke. Neinficirani ljudi u vašoj blizini trebaju nositi respirator za pročišćavanje zraka poput maske N95, a trebali biste nositi i hiruršku masku. Držite prozore otvorenima za ventilaciju. Ako trebate nazvati policiju, vatrogasce ili paramedičare, upozorite ih na vaše stanje.

Karantena će zategnuti odnose. “To definitivno stavlja stres na brak”, kaže Gadon, koja se razvela nedugo nakon dijagnoze. Ne stidite se! Pronađite druge koji su preživjeli vašu bolest i povežite se s njima na mreži. Gadon žali što nije rekla “da” kada joj je brat ponudio da joj plati avionsku kartu da dođe kod njega i da sjede skupa ispred njegove vikendice na planini i da joj pravi društvo. Žali što nije našla načina da vidi svog odraslog sina. Ako bi to morala učiniti opet, Gadon kaže da bi pustila ljude da je podržavaju. “Zatražite pomoć”, kaže ona.

Preporučujemo