Zdravlje

NE JEDITE KISELI KUPUS, ako bolujete od OVE bolesti! OPREZ! Važno je da znate…

Na našim prostorima jesen je period kada se domaćice bace na posao i spremaju zimnicu. Peku se đemovi, prave ajvari, sprema turšija i razne kiseline.

A ono što svako domaćinstvo sprema je kiseli kupus. I to ne male količine. Zašto? Zato što ga jedemo i koristimo na brojne načine-od sarme, podvarka, čorbi i slično. Jaka i zdrava hrana . A jesen i zima nose promjene temperature koje na naše tijelo mogu djelovati tako da odreagujemo prehladama ili nekim jačim bolestima pa je neophodno unositi što više vitamina i jačati imunitet.

Zato jako puno ljudi, sada konzumira što je više narandži, mandarina i kivija koji je jako zdrav i dobar za imunitet i imaju vitamin C.
Alio ono što se malo priča je to da kiseli kupus ima puno više vitamina C od samoga limuna. U samo 100 grama kiselog kupusa, ima više vitamina C nego u pola kilograma limuna. Zato je kupus jako bitan u periodu jesen-zima jesti i to u svim mogućim oblicima, a najviše u formi salate. Najzdraviji je naravno kada se ne kuha i ne peče, a može se reći da je i više nego ukusan.

Znači jedimo kupus u velikim količinama. Međutim, stručnjaci i nutricionisti upozoravaju da kiseli kupus nije baš za svaku osobu podjednako dobar.  Zašto? Kome to ne odgovara kiseli kupus?
Georgijev Nazarov poznati ruski nutricionista objašnjava zašto-poznato je da se pri pripremi kupusa koristi samo so i voda, i to malo više soli kako bi taj kupus na prirodan način postigao konzervaciju. E upravo ta kombinacoija soli u kupusu nije dobra za ljude sa povišenim krvnim pritiskom. Naravno, može se jesti ali umjereno.