Prema podacima Agencije za zaštitu okoliša, zrak je jutros bio “jako zagađen” u dijelovima Beograda, Novog Sada, Užica, Valjeva, Pančeva, Subotice.

To je oznaka za najviši, peti stupanj onečišćenja koje mjeri ta Agencija. Također, prema Air Visualu, Beograd je u jednom trenutku bio najzagađeniji grad na svijetu u proteklih dana. Šef Odjela za kontrolu kvalitete zraka Agencije za zaštitu okoliša Milenko Jovanović rekao je za RTS da se koncentracije sumpornog dioksida, dušikovih oksida, prizemnog ozona, ugljičnog monoksida i suspendiranih čestica od 10 i 2,5 mikrona automatski nadziru. Njihova koncentracija, kaže, mijenja se iz minute u minutu.

Kvaliteta automobila i fosilnih goriva u termoelektranama, koje nemaju odgovarajuću kontrolu emisije čestica, glavni je problem u Srbiji. Rješenje je smanjiti upotrebu ložišta, kotlova, „smederevaca“ kojima Evropa ne bi mogla „ni mirisati“, rekao je Jovanović.

Meteorološki uvjeti atipični za ovo doba godine također su pridonijeli tim podacima. Prema Birou za meteorologiju, bit će bolje nego u utorak kada će se dogoditi drastična promjena vremena i vjetar bi trebao pridonijeti pročišćavanju zraka.

Izgleda da smo u subotu i nedjelju rušili sve rekorde kad je u pitanju zagađenje zraka, budući da je glavni grad Srbije naveden kao prvi zagađeni grad. Iako se štetne informacije u zraku mijenjaju iz sata u sat, nasilni naslovi održavani su tokom kompletne sedmice, prema podacima s web stranice Air Visual.

Statistički podaci spomenutog mjesta svrstali su Beograd na drugo mjesto, a samo sat kasnije glavni grad ponovno je postao notorni rekorder po zagađenju zraka i ostavio je gradove u Indiji i Pakistanu iza sebe.

Što se tiče glavnog grada, trebalo bi ga izbjegavati u najširem luku, s tim da se najgori zrak diše u općinama Stari Grad i Novi Beograd, pokazuju podaci s web stranice Agencije za zaštitu okoliša. Na mjernoj postaji zabilježeno je više nijansnih statistika, dok na ostala dva mjerna mjesta trenutno nisu dostupni podaci o suspendiranim česticama PM10.

Izvor: Lokovesti

Preporučujemo
Loading..