U zimskim mjesecima koji su iza nas svi koji nemaju centralno grijanje imali su ogromne probleme sa loženjem i stvaranjem smoga u čitavoj regiji.

Jednostavno, zagađenost vazduha je u tom periodu bila na visokom nivou i čak je naša regija važila za najzagađeniji prostor na svijetu. Ljudi su naravno, zbog slabe platežne moći bili primorani ložiti bukvalno sve i svašta. Čovjek nije mogao izaći na ulicu u sred bijela dana jer je sve bilo maglovito i puno smoga sa svih strana. 

Ali, jeste li ikada razmišljali o svom tom pepelu koji se bukvalno baca gdje se stigne i većina nikada nije razmišljala o tome da ga može iskoristiti na neki način. Mi ćemo vam u ovom današnjem tekstu upravo donijeti nekoliko savjeta za upotrebu nečega što je na prvi pogled beskorisno.

Pepeo je recimo veoma zdrav i jako upotrebljiv u poljoprivredi gdje se od davnina drveni pepeo upotrebljavau kao hrana za zemlju. Naime, dosta biljaka obožava kiselost pepela, koji sadrži u sebi dosta kalcijuma, te najviše pomaže u rastu špinata, crvenog i bijelog luka te paradajza.

Ukoliko recimo uzmete malo pepela i vode i sve to pomiješete dobit ćete jednu smjesu koja se zove ceđ i ona će vam itekako poslužiti kao sredstvo za čišćenje vaših plodova od raznih masnih naslaga, ali se isto tako može koristiti za čišćenje mermernih površina koje su se zaprljale.

Ukoliko ste dobili gušći ceđ, on može poslužiti i kao sapun koji je odličan za borbu protiv tvrdokornih masnoća. Njega koriste često moleri i automehaničari koji moraju raditi sa masnim stvarima. Pepeo se također može korisitit i kao sredstvo za skidanje buđi i prljavštine u vašem domu. Isto tako, od njega se pravi i veoma kvalitetno sirće koje može riješiti jako puno problema u vašem domu.