Nedavni satelitski podaci ukazuju na alarmantno smanjenje morskog leda oko Antarktika, što je izazvalo zabrinutost među polarnim stručnjacima. Smanjenje morskog leda na Antarktiku ima potencijalno ozbiljne posljedice za regulaciju temperature planeta. Površina morskog leda koja pluta na površini Antarktičkog oceana trenutno je manja od 17 milijuna četvornih kilometara, što je 1,5 milijuna manje u usporedbi s prosjekom u rujnu i ispod razine prethodne zime.

Morski led igra ključnu ulogu u održavanju temperature planeta tako da reflektira sunčevu energiju natrag u atmosferu i hladi okolnu vodu. Ako se taj led otopi, Antarktika bi se mogla pretvoriti iz hladnjaka u radijator, što bi rezultiralo povećanim zagrijavanjem planeta.Znanstvenici još istražuju razloge ovog drastičnog smanjenja leda. Neki stručnjaci upozoravaju da je niska razina leda ključna točka koja zahtijeva hitnu pažnju, posebno nakon što su svjedoci rušenja globalnih toplinskih i temperaturnih rekorda.Morski led na Antarktiku nastaje tijekom zimskih mjeseci i igra ključnu ulogu u očuvanju kopnenog leda i sprječavanju zagrijavanja oceana. Stručnjaci upozoravaju da bi posljedice ovog smanjenja leda mogle postati očigledne tijekom ljetnih mjeseci, što bi moglo pokrenuti nezaustavljiv ciklus topljenja leda.

Kako se morski led smanjuje, više sunčeve svjetlosti upija se u ocean, umjesto da se reflektira, što uzrokuje zagrijavanje vode i dodatno topljenje leda.Ovaj fenomen poznat je kao ledeni albedo efekt i ima ozbiljne implikacije za globalno zagrijavanje. Glaciolog Martin Sigert upozorava da bi potpuni gubitak morskog leda na Antarktiku bio katastrofalan za planetu. Ova nova situacija ukazuje na potrebu za hitnim akcijama kako bi se zaustavilo daljnje smanjenje morskog leda i sačuvala ravnoteža u Arktičkom sustavu.