Nakon više od 30 godina proučavanja, znanstvenici su zaključili da se akutna limfoblastična leukemija, bolest koja vrlo često napada djecu, može lako spriječiti.

Naime, znanstvenici su zaključili da ova bolest može nastati zbog pretjerane čistoće. U prosjeku, jedno od 20 djece za ovu bolest ima genetsku predispoziciju, ali ako se pravilno razvija imunitet djeteta, dijete će najvjerovatnije ostati zdravo. Ali ako se određeni mikrobi ne izlažu do prve godine, njihov imunitet neće se razviti pravilno i oni neće znati kako se nositi s infekcijom.

Zbog toga je čistoća povezana s raznim alergijama i bolestima. Danas su roditelji skloni održavanju svega u savršenoj čistoći oko svoje djece, ali ne shvaćaju da bi djeca trebala dolaziti u kontakt s određenim bakterijama tokom odrastanja, jer im jača imunitet. Ključno je da djeca s ostalom djecom budu u kontaktu, da se igraju u prirodi i zemlji, kao i u dodiru sa životinjama.

Zanimljivo je da se porast bolesti povezanih sa niskim imunitetom, poput multiple skleroze i dijabetesa tipa 1, nije dogodio u manje razvijenim zemljama.

Simptomi koji ukazuju na leukemiju:

1.Blijeda koža

-U fazi razvoja leukemije, mlade krvne stanice oštećene ovim onkološkim oboljenjem mogu preplaviti koštanu srž, što otežava proizvodnju zdravih stanica. Budući da imate manje zdravih stanica i više oštećenja na tijelu, može doći do anemije, a time i blijede kože, posebno lica, objasnio je Barnart. Anemija također može biti uzrok stalnih hladnih ruku.

2.Umor

“Kao i kod mnogih drugih bolesti, umor je čest simptom leukemije”, rekao je Vedley. Ako se stalno osjećate iscrpljeno i nedostaje vam energije i već ste je imali dovoljno, trebali biste se obratiti svom liječniku. Anemija također može biti uzrok umora.

Izvor: Lokovesti.com

Preporučujemo