Zdravlje

NAUČNICI OTKRILI NOVI UZROK HRKANJA: Evo šta to zapravo znači – da li ste znali da hrkanje može da bude opasno po vaš život?

Zlo koje je samo onima poznato koji se konstantno protiv njega bore: hrkanje. Iako mnogi kao uzrok (ili opravdanje) kažu da su to problemi sa sinusima, prehlada ili jednostavno umor, razmislite ipak ponovno.

Naučnici imaju za vas jedan novi odgovor. U jednoj nedavno objavljenoj studiji oni su došli do zaključka da debljina jezika isto tako može da bude uzrok hrkanja. Stručnjaci sa Univerziteta u Pennsylvaniji smatraju da je jedan od vodećih uzroka hrkanja prevelik jezik i zasigurno ga ne treba brkati sa debelim vratom ili podbratkom.

Tražite li lijek za hrkanje? Pokušajte onda ovo.

Apneja u snu javlja se kada na momenat prestanete disati (a da toga zapravo niste svjesni) i onda nastavite disati. To se dešava zbog barijera koje se javljaju u vašem dišnom traktu – ukoliko imate velike krajnike, gojazni ste, odstupanje septalnog sistema očekujte ove probleme.

Skoro svi svijetski doktori nikad se nisu detaljno pozabavili veličinom jezika kao potencijalnim uzrokom postupka hrkanja. Sad kad to znamo, možemo recimo predložiti neku terapiju u vidu eliminisanja slojeva koji nas muče – objasnio je Richard Schwab, inače koautor ove studije i direktor Centra za spavanje u Pennsylvaniji, izvještava Men’s Health.

Djeluje da gojaznost također može da utiče na debljinu vašeg jezika, ali ova bi tvrdnja trebala ipak najprije proći još par testova prije nego što se donesu bilo kakvi konkretni zaključci.

Neka buduća istraživanja vjerovatno će se pozabaviti time koja je dijeta najprikladnija za redukciju masnih naslaga na jeziku, kao i pitanjem može li se primijeniti terapija za smanjenje trbušne masti isto tako i za smanjenje masnih naslaga na jeziku. Dijagnozu za ovako nešto svakako treba postaviti doktor, kao i uputu o tome trebate li promijeniti način ishrane.