Naši ljudi iz davnih vremena vjeruju da dani u sedmici nisu isti, tako da postoje sretni i nesretni, dobri i loši, oni kada treba izbjegavati određene poslove i onih kad ne morate ništa podići “teže od kašike”.

Tako su se određene osobineb počele pripisivati ​​ljudima koji su rođeni u određenim danima. Evo što je, prema srpskim narodnim vjerovanjima, rođendan po vašem životu:

Ponedjeljak

Ponedjeljak je prvi dan u sedmici i smatra se najsretnijim. Kažu da će dijete rođeno u ponedjeljak imati dug i uspješan život.

Utorak

Drugi dan u sedmici smatra se najnesretnijim danom, tako da rođeni tada neće imati lak život. Na ovaj dan nije potrebno započeti nikakav posao, jer je baksuzno, pa će posao krenuti naopako i neće baš dobro završiti.

Srijeda

Ovog dana, poslovi se mogu pokrenuti i krenuti putem kojim vi želite. Vjeruje se da će bebe rođene taj dan biti napredne i zdrave. Dijete koje će biti rođeno u srijedu bit će sretno i bogato.

Četvrtak

Za četvrtak se kaže da je sretan dan. Tu je riječ ljudima: “Svaki dan je dobar, a četvrtak je najbolji.” To je vrlo dobro, kaže uvjerenje da je dijete rođeno na tako sretan dan, jer tada će biti sretan i uspješan u životu.

Petak

Petak je, prema narodnom uvjerenju, jedan od nesretnih dana. U nekim dijelovima Srbije ovaj dan se smatra “nečistim” i pogodnim za kontakt s “demonskim snagama”. Zato se kaže, kada neko krene loše u životu, taj “crni petak” mu je došao. A dijete rođeno u petak, vjerujući u naše ljude, neće imati sreće u životu.

Izvor: Stil.kurir.rs

Preporučujemo
Loading..