Jeste li ikad jeli bamju? Kako ste je spremili? Ova je biljka kod nas izuzetno ljekovita i nepravedno zapostavljena

Bamja je biljka koja uspijeva u svim klimama u kojima uspijeva i kukuruz, recimo. Iako je ovo tropska biljka, u Sloveniji se već odavno pripitomila. Vrlo se lako uzgaja i jednostavna je za odgoj i rijetko je napadnut od bolesti i štetočina.

Široko se koristi u kulinarskom polju, pa ga možete jesti barenu (kao zeleni grah), kuhanu (u salatama), na žaru ili u konzervi.

Ona sadrži: 7,6 grama ugljikohidrata; 80 miligrama folne kiseline; 2 grama proteina; 3 grama prehrambenih vlakana; 21 miligram vitamina C i 60 miligrama magnezija i vrlo malo kalorija.

Šta ona može učiniti za zdravlje ljudi:

  • smanjuje apsorpciju glukoze iz hrane;
  • sprečava bubrežni kamen;
  • kontrolira dijabetes;
  • snižava kolesterol;
  • poboljšava imunitet;
  • ublažava probleme izazvane astmom.

Recept: Bamju nasjeckanu čašu stavite u jednu čašu i prelijte mlakom vodom. Ostavite da odstoji preko noći. Pola sata prije doručka pijte vodu koju je luk ispuštala. Ovaj će lijek kontrolirati razinu šećera u krvi i poboljšati vaše sveukupno zdravlje.

Da li vi volite bamju da jedete? Da li ste znali za sve njene prednosti i dobre strane? Ako niste, obavezno je što prije probajte, jer će vam se isplatiti i te kako. Poznato je da bamja nije među najomiljenijim jelima, posebno kod djece i omladine, ali ipak treba znati da je veoma zdrava za organizam i da se treba jesti kada god imamo priliku za to.

Preporučujemo