Urtica dioica, često poznata i kao obična kopriva, bodljikava kopriva (iako nisu ubodne sve biljke ove vrste) ili list koprive, ili samo kopriva, je zeljasta višegodišnja cvjetnica u porodici Urticaceae.

Porijeklom iz Europe, Azije i zapadne Sjeverne Afrike, sada se nalazi širom svijeta, uključujući Novi Zeland i Sjevernu Ameriku. Vrsta je podijeljena na šest podvrsta, od kojih pet ima puno šupljih ubodnih dlaka koje se na listovima i stabljikama nazivaju trihomi, a koje djeluju poput hipodermičnih igala, ubrizgavaju histamin i druge hemikalije koje stvaraju osjećaj uboda nakon dodira (“kontaktna urtikarija”, oblik kontaktnog dermatitisa). Biljka ima dugu historiji upotrebe kao izvor za tradicionalnu medicinu, hranu, čaj i tekstilnu sirovinu u drevnim društvima.

Kopriva ima okus sličan špinatu pomiješanom s krastavcem kad se kuha, a bogata je vitaminima A i C, željezom, kalijem, manganom i kalcijem. Mlade biljke uzgojili su Amerikanci i koristili ih kao kuhanu biljku u proljeće kada su ostale slične biljke bile oskudne.

Biljka je korištena u tradicionalnoj austrijskoj medicini interno (kao čaj ili svježe lišće) za liječenje poremećaja u radu bubrega i mokraćovoda, gastrointestinalnog trakta, lokomotornog sistema, čišćenja kože, kardiovaskularnog sistema, krvarenja, gripe, reumatizma i gihta

Kako napraviti čaj od koprive

Čaj od koprive možete kupiti u svježoj, osušenoj verziji ili u vrećicama čaja, ali možete i sami uzgajati ili brati lišće. Sa svježim lišćem eksperimentirajte s omjerom koprive i vode koju volite, ali općenita je referenca dvije šalice vode za svaku šalicu lišća. Evo kako:

  • U lišće dodajte vodu.
  • Vodu dovedite samo do vrenja.
  • Isključite štednjak i ostavite da odstoji pet minuta.
  • Procijedite smjesu kroz malo cjedilo.
  • Dodajte malo meda, cimeta ili stevije, ako želite.

Započnite s samo jednom šalicom čaja od koprive kako biste bili sigurni da na to nemate nikakvih reakcija.

Preporučujemo