Kada je bila u čitavom svijetu proglašena pandemija, ljudi su masovno počeli kupovati namirnice, zbog čega je vrlo brzo došlo do nestašice mnogih artikala, a naročito je kritično kada su u pitanju zaštitne maske koje je danas prava rijetkost naći u apotekama.

Ali, zato uvijek ima mjesta za kreativce, one koji su sposobni da, uz eventualno krojačko iskustvo i uz savjete medicinske struke, naprave sami vlastite zaštitne maske po odgovarajućim standardima i mnogi su se odmah bacili na posao.

Danas ćemo vam pokazati kako jednu takvu masku veoma lako možete napraviti kod kue. Treba vam tkanina od čistog pamuka, a možete iskoristiti neku svoju staru posteljinu. Dupli sloj pamuka naime pomaže u zaštiti od virusa, ali samo privremeno. Veoma je važno da masku ne dirate rukama sa unutrašnje strane, te da se ona mora nakon svakog nošenja otkuhati, osušititi i ispeglati na pari.

Ako želite ipak da napravite nešto kvalitetniju masku onda vam treba samo dupli sloj pamuka, ali između ta dva sloja stavite i jedan sloj celuloze. Dezinfekcija ovih maski radi se otkuhavanjem i peglanjem na pari kao i kod one gore navedene obične maske. Jako jednostavno, a veoma korisno.

Kako god, trebate pokušati napraviti ove maske ako ih već ne možete kupiti, jer je svakako bolje imati i ovakvu zaštitu nego nikakvu.

Mada, čak i u slučaju da imate kod sebe dovoljno maski i rukavica, ipak je ostatak kod kuće daleko najbolja zaštita i to je mjera koja se za sada pokazala kao daleko najučinkovitija kada govorimo o zaštiti od zaraze.

Preporučujemo