Savjeti

Napravite pamuk kiflice: Evo kako da vam tijesto ispadne najmekše na svijetu (Video)

Svi sigurno volite svježe, domaće, hrskave kiflice. Sada ih i sami možete napraviti veoma lako uz ovaj trik.

Za ovaj recept vam trebaju ovi sastojci:

– devetsto gr brašna tip 500

– jedna kesica suhog kvasca (7gr)

– dva jaja

– četiristo ml toplog mlijeka

– sto osamdeset ml ulja

– jedna kašika šećera

– jedna kašičica soli

Priprema se ovako:

Uzmite jednu posudu i u nju naspite toplo mlijeko, a onda potom dva bjelanca, ulje, jednu kesicu suhog kvasca i jednu kašiku šećera. Kada ste ubacili sve to u posudu, sve dobro izmiješajte. Nakon toga trebate dodati jedan dio brašna i kašičicu soli i onda sve izmiješati. Potom, dok miješate postepeno i polagano treba dodavati ostatak brašna. Prije nego što dobiveno tijesto stavite na podlogu, pospite na nju malo brašna kako se vaše tijesto ne bi lijepilo. Potom stavite tijesto i počnite da mijesite, uz dodavanje brašna po potrebi. Nauljite tijesto i dodajte ga onda u nauljenu posudu koju ćete poklopiti sa najlonskom folijom i ostaviti na neko toplo mjesto da ono malo naraste.

Tijesto treba ostavite dva sata da stoji, a nakon toga ga prebacite na pobrašnjenu podlogu i isijecite na male dijelove. Oklagijom ćete sada da razvijeti četvrtast oblik i potom ga filujte sa čim god želite. Uzmite sjekač ili nož i napravite trokutiće nakon čega ćete ih umotati u oblike kiflica. Sve ove detalje možete isto tako pogledati i na video klipu koji vam donosimo ispod.

Jedan stvarno lagan i jednostavan recept koji su u stanji mnogi da naprave, a uz to su svi sastojci dostupni u svakom domu. Svakako nešto što vrijedi napraviti.