Aktuelni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je žestoko startao u predizbornu kampanju, a sada je odlučio da dira tamo gdje Srbe najviše boli, a to je svakako čuveno NATO bombardovanje krajem devedesetih godina prošlog vijeka.

Riješio je da sada napravi povjerenstvo, koje će se opet detaljno pozabaviti svim detaljima ovog događaja koji je naravno ostavio neizbrisive tragove i posljedice na Srbiju tada. Beogradske Novosti su sada napravile spisak po kojem će se zvanično raditi revizija čitavog pomenutog događaja.

Čak ni dvije decenije nakon bombardovanja, idalje nije poznat konačni broj žrtava, osoba koje su izgubile svoje živote te čuvene kobne 1999. godine. Za sada se procjenjuje da je između 1.500 i 2.500 osoba tada izgubilo svoje živote, dok je preko 6.000 bilo ranjeno u bombardovanju koje je služilo kao kazna Srbiji za izazivanje rata i genocida u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Ali, ni dan danas nije poznat tačan broj i spisak imena svih žrtava (preminulih i povrijeđenih) bombardovanja koje je zadesilo Srbiju tada. Podsjećamo čak 78 dana bez prestanka je trajalo bombardovanje i mnogi su izgubili živote, kako pripadnici vojske i policije, tako i civili. Samo su političari i bogataši ostali neokržnjeni, naravno.

U tih 78 dana je na Srbiju bilo bačeno 22.000 raketa različitih kalibara te 37.000 kasetnih bombi.

Šta vi mislite o čitavom ovom događaju koji je prije dvadeset godina zadesio Srbiju? Da li su zaslužili to? Da li je možda trebala proći i gore?