Javnost u Srbiji je ovih dana doslovno eruptirala zbog prijedloga donošenja zakona koji se vrlo lako može i usvojiti.

Nije, za sada, moguće uvesti istospolne brakove zbog Ustava, ali ista punopravna zajednica je, tako da je uistinu to plus svih onih koji se tako osjećaju, i imaju barijeru zbog tog čitavog konzervativnog sek*ualnog ugnjetavanja.

LGBT, gej brak, gejevi sa decom, usvojena deca

U ovom slučaju, gej partneri će imati ista prava kao i svi drugi koji žive izvan braka, bez ikakvih problema. Primjerice, nakon prestanka “braka” morat će podijeliti svu moguću imovinu ili, na primjer, imati pravo na izdržavanje, ako ne mogu raditi.

Ovaj prijedlog, koji je još zanimljiviji, predstavljen je na posljednjoj prezentaciji prednacrta Građanskog zakonika o pravnim danima Budve.

Jedan od autora prednacrtnog izvještaja, Olga Cvejić Jančić, izjavila je da nije moguće uvesti brak za istospolne partnere, jer to nije moralno, ali to nije u skladu sa samim Ustavom. Kao što je objasnila, Ustav propisuje da se brak sklapa na temelju slobodno dane saglasnosti muškarca i žene pred državnim tijelom, a to je normalna i uobičajena praksa do danas. Stoga bi priznavanje prava na brak s osobom istog spola predstavljalo izravnu povredu Ustava.

Advokat Ivan SimićTreća verzija Prednacrta predviđa priznavanje imovinskih prava koja proizlaze iz zajednice dviju osoba istog spola, prema toj objavi, od predodređene izvanbračne zajednice – objasnila je Cvejić Jančić na pravnim danima u Budvi.

Kako će ovo sve završiti ostaje još da se vidi, ali sasvim sigurno da je to početak nečeg čega su se na ovim područjima svi konzervativci i oni staromodni pribojavali – sve veći uticaj zapadnog, modernog, svijeta.

Izvor: Nezavisni Portal

Preporučujemo
Loading..