Putujući iz Minska u istočnu Bjelorusiju 1999. s ocem Viktorom, Yulia je nestala. Prema izvještajima lokalnih medija, njen se otac napio i zaspao, a kad se probudio, kćerke više nije bilo.

Slučajno je završila u vozu do zapadnog ruskog grada Ryazana, navodi se u priopćenju bjeloruskog Ministarstva unutarnjih poslova.

“Problem je što bjeloruska policija traži samo u Bjelorusiji, dok u Rusiji nisu imali informacije o nestaloj djevojci”, rekao je Moiseyenko za rusku državnu agenciju RIA. Yulia je odrasla u udomiteljskoj porodici. Njezin je prijatelj prošlog mjeseca na internetu pronašao nestalu osobu, koja je potom kontaktirala bjeloruske vlasti kako bi saznala je li to Yulia.

Moiseyenko se tada sastala s roditeljima, a DNK testom je potvrđeno da su u vezi. Otac je rekao da je kriv za sve i zamolio je kćer za oprost. „Živjeli smo u nadi 20 godina. Živeli smo u nadi da ćemo je pronaći ”, rekla je njezina majka Lyudmila.

Bonus članak:

Maloljetnik Amir Cekrić (15) iz Donje Orahovice kod Gračanice i Sejla Pašić (14) iz Tuzle, koji su zajedno u ponedjeljak oko 16 sati napustili kuću, pronađeni su sinoć u Sarajevu, saznaje se od Mine Cekrić, Amirove majke. Pronađeni su zahvaljujući građanima koji su ih prepoznali po fotografijama koje su objavili portali i odmah alarmirali porodice.

“Pod okolnostima, roditelji maloljetnika su također bili u našem glavnom gradu u potrazi za svojom djecom, pa su ubrzo otišli u policiju i odveli djecu. Uspostavio sam suradnju s roditeljima Šeile Pašić iz Tuzle, koja je simpatija mog sina. U srijedu smo krenuli u potragu za djecom do Živinica i stigli do Sarajeva, pretpostavljajući da su u ovom gradu. Uvečer oko 20 sati nazvala nas je sarajevska policija i obavijestila nas da su djeca pronađena. Kasnije je sve prošlo brzo. I Amir i Šeila izgledali su umorno, iscrpljeno, gladno.” rekli su iz policije.

Preporučujemo
Loading..