Na osnovu oblika lica (usne, oči i brada) i nekih drugih karakterističnih specifičnosti, poznati britanski estetski hirurg Doktor Julian de Silva je izračunao koliko je nečije lice zapravo savršeno.

Sudeći po njegovim proračunima, najsavršenija muška osoba na svijetu je glumac Robert Pattinson, koji je imao ocjenu 92,15 (ako je 100 uzeta kao maksimum).

„Robert je među 5 najsavršenijih muškaraca u gotovo svim kategorijama koje su se mjerile, obzirom da je njegovo lice jednostavno savršeno u svim oblicima. Ali, jedini mali problem koji bi se morao ispraviti su njegove usne, jer su suviše tanke i ravne. Ja savjetujem da da se to koriguje što je prije moguće i doći će do 100“. kazao je dr. de Silva.

Drugo mjesto, prema ovom proračunu, zauzeo je još jedan glumac – Henri Cavill, koji glumi glavnog junaka trenutno mega popularne serije “The Witcher”, a njegov rezultat bio je 91,64, dok je bronzana medalja pripala Bradleyu Cooperu koji je postigao rezultat 91,08.

Četvrto mjesto pripalo je Bradu Pittu (90,51), dok je peti bio George Clooney (89,91). Takođe u prvih 10 našli su se i Hugh Jackman, David Beckham, Idriss Elba, Kanye Vest i Ryan Gosling.

Dr Silva je u svom istraživanju koristio formulu „Zlatni grčki racio ljepote Phi“, koja je inače u literaturi poznata kao aritmetička sredina i koja se od davnina smatra formulom za izračunavanje perfekcije. Nekada ju je koristio poznati umjetnik Leonardo da Vinci kada je nacrtao “Vitruvijevog čovjeka”, na kome je crtano savršeno muško tijelo.

Slažete li se vi sa rezultatima ovog neobičnog istraživanja? Imate li koga da stavite u prvih 10 ispred Roberta Pattinsona? Pišite nam u komentarima.

Preporučujemo