Ivo Andrić, naš jedini nobelovac do danas sa ovih prostora, ne samo da je poznat po svojim brutalnim djelima i šupljoj priči koju je tamo prosipao, već je i njegova meditatitvna proza veoma čitana.

U djelima kao što su “Ex Ponto”, “Znakovi na putu”, “Razgovor s Gojom”, itd., Andrić je istaknuo da će njegove misli, kao i one zanimljive, uhvatiti od slučajnih prolaznika.

Jednom prilikom zapisao je vikanje vrlo dobro zaokruženog čovjeka koji je mnogo govorio o karakteru našeg naroda.

“Ti si takav Srbine, dok god imaš, ti jedeš dok ne pukneš, a kad nemaš ništa, onda patiš dok ne crkneš!” Andrić je jednom prilikom napisao!

Slažete li se sa ovom njegovom izjavom? Podijelite s nama vaše mišljenje u komentarima!

Inače, Ivo Andrić je, kako je gore već ranije navedeno, jedini dobitnik Nobelove nagrade za književnost sa ovih prostora, je jedan od najpoznatijih pisaca sa ovih prostora. Malo ko ne zna za njega, njegovi kipovi i spomenici se nalaze svuda, u skoro svakom gradu. Ali da li je to stvarno zasluženo?

Mali, u mladosti totalno nebitan, čovječuljak iz Travnika je osvajanjem Nobelove nagrade postao akademik i jedan od najbitnijih faca na ovim prostorima, uvažena ličnost. Međutim, pojavila se jedna veoma zanimljiva teorija, koja sve više ima smisla, s obzirom na sve ono na šta smo navikli vidjeti godinama unazad.

Internetom kruži teorija da je Ivo Andrić kupio Nobelovu nagradu, odnosno da je platio unaprijed ogromnu sumu novca da bi on dobio tu nagradu, a ne neko drugi. Naravno, tačnih dokaza još uvijek nema za tu tvrdnju, najprije zato što je Ivo pokojnik, pa tako da ono malo praha što je ostalo od njega ne može ništa ni reći na sudu.

Povezana slika

Dok ne isplivaju neki čvrsti dokazi njegovo ime ostaje zapisano među ostalim Nobelovcima i velikanima svjetske književnosti.

Izvor: Stil.kurir.rs

Preporučujemo
Loading..