Novo

Najpoznatiji GEJ par regije napokon dobio decu: “Bit ćemo najbolji roditelji, naša ljubav ne poznaje granice. Što više dece to bolje. Ovo je veliki korak ka svetlijoj budućnosti”

Istopolni par Ivo Šegota i Mladen Kožić, nezvanično saznajemo, dobili su dvoje djece na usvajanje, čime su okončali svoju dugogodišnju borbu sa državom.

Kao što su ranije najavili, od trenutka kada postanu hranitelji i njihova djeca dođu kod njih, što se i desilo, više se neće pojavljivati u medijima niti davati bilo kakve izjave. Tako ni sada, kažu, neće ništa komentarisati.

A njihova borba za usvajanje te djece trajala je 3 godine. Naime, toliko je vremena prošlo otkako su se prijavili kao kandidati za usvajanje. Njihove dobre namjere prošle su trnovit hrvatski birokratski put. U zemlji u kojoj udruženja koja se protive svemu što Šegota i Kožić predstavljaju okupljaju hiljade i hiljade ljudi na ulicama bez problema kada se bore za neka važna pitanja, ovaj poduhvat istopolnog para bio je ravan Davidovoj borbi sa Golijatom. U momentima kada se činilo da su konačno ostavrili svoj cilj i da će njihov dom postati mjesto gdje će odzvanjati dječji glasovi, nastala bi neka nova prepreka.

Par je u jednom momentu čak tužio državu kada im je uskraćeno usvajanje djece. Sve se na kraju završilo na Ustavnom sudu koji je početkom februara ove godine presudio da istopolni parovi ipak imaju pravo da usvoje djecu.

“Prezadovoljni smo i sretni jer su, čini se, konačno naši argumenti prihvaćeni. Odluka Upravnog suda upravo je potvrđena odlukom Ustavnog suda” – kazao je tada Ivo Šegota medijima. U odluci suda, koji je razmatrao prijedloge za ocjenu ustavnosti tri člana Zakona o usvajanju, navedeno je, između ostalog, da Zakon o usvajanju proizvodi diskriminatorne efekte. Nije ukinuto, ali se mora tumačiti tako da nikome, bez obzira na seksualnu orijentaciju, ne bi trebalo uskratiti ovo pravo. Ali ta radost nije dugo trajala.

Ostatak teksta OVDJE