Zanimljivosti

Najplodnija žena na svijetu: Ima 38 godina, a rodila je 44 djece. Muž (66) ju je ostavio i našao mlađu. Ovako izgleda njen život, živa patnja. Djeca izlijeću k’o na traci (FOTO)

Mariam Nabatanzi (38) je jedna posebna žena. Ona je u dobi od 36 godina rodila čak 44 djece, a sva djeca imaju istog oca, tačnije imala su istog oca.

Tokom svih tih godina, Mariam je rodila čak tri seta četvorki, četiri seta trojki, uz još šest setova blizanaca, a nijednom nije rodila jedno dijete. To je čini ubjedljivo najplodnijom ženom na svijetu.

“Ovo je zaista ekstrem. Fiziologija jednog normalnog čovjeka nije konstruisana za beskonačno rađanje. Ova žena očito je fenomen. Ona je svaku trudnoću podnijela bez problema.” kazao je ginekolog Dubravko Lepušić.

Na njenu nesreću, ali isto tako i na nesreću njene djece, njen muž ih je napustio nakon što je ona rodila svoj posljednji set djece, prije 3 godine, te ona od tada snosi sasvim sama odgovornost za odgoj i brine se o čitavoj svojoj porodici.

Inače, Mariam je iz Ugande, udala se kada joj je bilo samo 12 godina, a njen muž je tada imao 40 godina. Samo godinu dana kasnije, ona je rodila svoje prve blizance.

Nedugo nakon toga otišla je na pregled kod doktora koji joj je objasnio kako ima abnormalno velike jajnike pa joj je preporučio da nikako ne uzima kontracepcijske pilule, obzirom da bi to moglo da joj našteti. A djeca su se kasnije redala kao na traci.

Inače, višečlane porodice nisu ništa neobično u Africi, a naročito ne u Ugandi, gdje prosječna žena za života rodi 6 djece, zbog čega ova zemlja ima i najvišu natalitetnu stopu u svijetu. Međutim, sve te žene su blijeda sjena za Mariam Nabatanzi.

Mariam je, naime, već sa 23 godine imala 25 djece i tada se, potpuno očajna, vratila doktoru kako bi je nekako onesposobio da rađa dalje, mada joj je on opet rekao isto i savjetovao da nastavlja sa trudnoćama. Ipak, u svojoj zadnjoj trudnoći (za sada) je ona imala komplikacije, Naime, kada je rodila blizance u dobi od 33 godine, jedna beba je ubrzo umral.

Zbog svega toga njen muž (66) je pao u depresiju, ostavio je nju i njenu djecu, našao sebi novu, mlađu i netaknutu.