Zanimljivosti

NAJLAKŠI POSAO NA SVETU: Osigurajte sebi ODLIČNU PENZIJU, a za PLATU od 2.000 EURA ne treba raditi SKORO NIŠTA

Primite redovno na kraju mjeseca solidnu platu, a skoro ništa ne radite, radite sve što želite do kraja života. Ova ideja će sigurno zvučati mnogima sada primamljivo, ali nije u pitanju nikakva laž ili prevara.

To su oglasi za posao koje su objavili Šveđani nedavno. Njihov je plan da kroz jedan umjetnički projekat zaposle nove radnike koji će imati samo jedan jedini zadatak – da svaki da dolaze na željezničku stanicu u  Göteborg i da ne kasne. Njihov posao će biti da dođu u tačno određeno vrijeme na svoje radno mjesto, upale svjetla na peronima tako da svi znaju da se “beskorisni zaposlenik” pojavio to jutro na poslu. Nakon toga, radnik bukvalno smije raditi šta god želi, može ići gdje hoće, ali ne smije napuštati državu. Na kraju smjene mora se ponovo pojaviti na svom radnom mjestu da ugasi sva svjetla.

Svi oni koji uspiju dobiti ovaj posao imat će zagarantovano zaposlenje do penzije, odnosno do navršetka 65 godina starosti, a mjesečna plata koju radnik može očekivati iznosit će, preračunato iz švedskih kruna, negdje oko 2.000 eura. Moguće je nakon dokazanog ažurnog i odgovornog obavljanja posla pitati za povišicu, a dopušten je i odlazak na godišnji odmor.

Cijela ova priča, inače, je započela prije otprilike dvije godine kada je bio raspisan jedan konkurs za umjetnike koji su trebali, za nagradu od 670.000 eura, osmisliti izgled željezničke stanice u Korsvagenu i Göteborgu. To su iskoristili umjetnici Jakob Senneby i Simon Goldin koji su se sjetili da sav novac od nagrade preusmjere na isplaćivanje plate čovjeku koji će biti zaposlen, a “neće raditi ništa”. Zbog toga su osnovali fondaciju, kako se novac od nagrade ne bi morao oporezovati, pa su sve investirali u zalihe. Oni su tom prilikom procijenili da se taj jedan zaposleni može iz tog novca plaćati zauvijek, konkretnije 120 godina.

Ova je odluka, očekivano, izazvala pravo ogorčenje u Švedskoj. Javnost protestira, a neki su političari čak iskoristili priliku i optužili umjetnike kako bezobrazno troše novac od poreskih obveznika.