Zdravlje

Na svake 4 SEKUNDE jedna osoba UMRE OD OVOGA: Ova bolest ubija ljude već hiljadama godina, gora je od korone, a mnogi ni ne znaju da POSTOJI

Svaki odlazak u bolnicu je obavezno uvijek dodatno opterećen s bojazni od neke eventualne zaraze, a u najgorem slučaju i sepse, i to uopće nije tek tako rečeno, jer se ovih dana sve više priča o intrahospitalnim zarazama uzrokovanim rezistentnim ili rezistentnim bakterijama.

Zbog svoje prirode razvijene i nerazvijene zemlje imaju gotovo isti problem. Sve su češći ovi problemi i dovode do visoke smrtnosti, zbog čega je Globalni savez za sepsu uspostavio Svjetski dan sepse (13. septembra), koji je prvi put u Srbiji obilježen prije 8 godina.

Šta je zapravo sepsa, koliko je ona opasna i kada se javlja? Sva ova pitanja odgovorio je poznati infektolog profesor dr. Darko Nožić, šef Opće bolnice “Belmedik”:

“Sepsa se definiše kao vrlo teška zarazna bolest, koja može imati smrtni ishod. U više od 80% slučajeva uzrokuju je bakterije, a u neštom manjem postotku uzroci mogu biti i gljivice. Uzrokovano je prodorom bakterija u krv. To samo po sebi nije ništa teško, ali je zato veoma težak odgovor organizma koji se mora nositi s njima. Bakterije, ako niste znali, čim uđu u krv, oslobađaju razne toksine i počinju veoma štetno djelovati na čitav organizam, zbog čega vrlo često dovode do smrti.” kaže ovaj doktor.

Koja je stopa smrtnosti od sepse?

“Svake četiri sekunde na svijetu jedna osoba umire od sepse. U Sjedinjenim Državama, recimo, gdje je zdravstvena zaštita na zavidnoj razini, sepsa je na drugom mjestu po smrtnosti kada je u pitanju brza smrt. Ispred je samo smrt uslijed srčanog udara. Isto se događa u ostalim razvijenim zemljama, a slično i u manje razvijenim zemljama, poput naše. Naročito velik su problem intrahospitalne infekcije zbog kojih su, na primjer, pacijenti nakon operacija izloženi rezistentnim bakterijama i često ih se uvlači u prsten sepse.” kazao je on.

Ostatak teksta OVDJE