Malo ko zna da mu se ime nalazi na ‘stubu srama’ u Nišu, a nikakve veze nema sa indijanskim običajima.

Ustvari su to imena svih onih koji su u kafani pili i jeli i ostali dužni. Ovaj lokalni naziv predstavlja stub, pregradu, zid gde svi oni stoje koji su baš u trenu konzumiranja hrane ili ispijanja pića ostali bez para. I druga vrsta dužnika postoji – ona koja najavi prethodno da će ostati dužna, a ‘kad bude plata’, sledi plaćanje. Obično se to prolongira malo.

Raznorazne zabeleške na fiskalnim računima, kartončićima, listovima iz paragon blokova, papirićima i slično vise na ‘stubu srama’.

Tu su čitave priče nekog ručka ispisane, zakasnelih dnevnih gostiju ili ‘pijanog’ popodneva. Teško da na stubu srama neko može da visi, a da ga prvi put konobar vidi.

Tzv. ‘recka’ inače je poznata pojava, ali sa sobom kafanski dug posebno breme nosi zato što je lepo dok se jede i pije, a onda se ‘zmije u džepovima’ pojave kad se to mora platiti.

Kako kažu konobari iz pet ili šest kafana u Nišu, svoj ‘stub srama’ ima gotovo svaki ovakav ugostiteljski objekat u Nišu, ali ni to nije najveća muka.

-Nedavno je ovde čitava svadba održana kod nas u kafani na recku. Račun nešto manje od 100 hiljada dinara izneo, a rekli su nam da će za nedelju dana biti plaćeno odnosno kad se mladenci ‘srede’. Dve nedelje prošle su od tog obećanja. Platiće oni, roditelji su u Nišu poznati ljudi, ali kafane ne bi imale stalne goste bez te recke. Virmanska plaćanja su druga i velika muka. Neke kafane su sa virmanskim računima čitave sveske bacale u korpu zato što je firma u blokadi, direktor napustio preduzeće i nema ko odobriti. Za neplaćanje ima hiljadu razloga. Onda se telefoni okreću, ti šefčići se nateraju i slični da bar pola cifre plate… -pričaju konobari u Nišu.

Nesumnjivo da teško posluju mnoge kafane, a posebno posle Božića jer posao tada drastično opada, ali se iz još jedne pojave može videti platežna moć. Neki restorani nisu organizovali za Novu godinu proslavu dočeka. Vlasnici su se ‘vadili’ da kao žele tada da se odmore zato što nisu hteli priznati da nisu imali dovoljan broj rezervisanih mesta – žale se ugostitelji.

Preporučujemo