Zanimljivosti

NA OVAJ DOKAZ SE ČEKALO: KONAČNI ODGOVOR NA PITANJE DA LI JE TESLA BIO HRVAT ILI SRBIN!

Jako se često vodila rasprava o tome da li je poznati fizičar Nikola Tesla bio Srbin ili Hrvat, ali, nema sumnje da je ovaj čuveni naučnik srpskog porijekla, te da je i njegov otac bio pravoslavni svećenik.

Obično, ovog čovjeka zovu Amerikanac sprskog porijekla, obzirom da je većinu svog života proveo preko bare, odnosno u Sjedinjenim Američkim Državama. On je, podsjećamo, i preminuo u New Yorku 1943. godine kao američki državljanin.

Naravno, svi znamo da je Nikola Tesla bio neviđeni genije, jedan od najimpresivnijih pojedinaca u historiji čovječanstva, a popis njegovih postignuća tokom života je itekako dug. Rani biografi su ga okarakterisali svojevremeno kao asketa, opsjednutog i introvertnog tipa.

Ovo što vidite iznad je zapis o krštenju, što je svakako nepobitni dokaz o tvrdnji o pravom porijeklu jednog od najpoznatijih naučnika svih vremena.

Isto tako, u knjizi “Nikola Tesla – korespondencija s rođacima” navedeno je više dokaza, sa cca 70 hiljada pisama koje je ovaj poznati fizičar sačuvao i koja je tokom svog života primao od raznih ljudi i institucija, a neka zanimljivija je čak dobijao od svojih rođaka.

Inače, podsjećamo da je Nikola Tesla bio rođen 10. jula 1856. godine u jednom malom selu koje se zove Smiljani, nedaleko od Gospića u Hrvatskoj, ali je prije američko, imao državljanstvo bivše Austro – Ugarske države.

Između ostalog je jedno vrijeme boravio i u Francuskoj. Naravno, najpoznatiji je po tome što je izumio izmjeničnu električnu struju, izmjenični električni generator, indukcijski elektromotor, bežični prijenos energije, radiokomunikaciju i mnoge druge stvari. Umro je 1943. godine u 87. godini života.