Zanimljivosti

Na našem jezeru kruže legende da se s vremena na vrijeme pojavljuje bijela žena: Mještani u strahu, boje se za svoje najmlađe

Područje Lukavca se veže za jednu od najpoznatijih legendi u cijeloj BiH, a u pitanje je legenda o mističnoj “Bijeloj djevojci” i jezeru Modrac.

Kako se priča, ova legenda datira još iz perioda kada je preusmjeravanjem toka rijeke Spreče došlo do potpunog potopa doline, te par okolnih naselja koja su završila pod vodom tada. U tom ogromnom potopu 1964. godine, nastalo je jezero Modrac koje je dugo 12, a široko 14 kilometara, a najdublja tačka je na 14 metara.

Kako pričaju mještani, potkrijepljeno i sačuvanim bilješkama, prije nastanka jezera stanovnici su bili premješteni na jednu drugu lokacija, a sva sela sa tog područja su bila potopljena kako bi nastalo jezero. Jedna od legendi kaže da se na kraju tog sela nalazila jedna kućica u kojoj je živjela jedna mlada udovica koja jednostavno nije htjela da se iseli, obzirom da se pored kuće nalazio mezar njenog preminulog muža. Ni mrtva ga nije htjela napustiti. Mada, pred sami potop doline, ljudi su pretražili sve kuće, njive i šupe, ali ove mlade udovice nigdje nije bilo.

Legenda dalje kaže da se ta žena zapravo sakrila kako je ne bi niko mogao pronaći i tako silom odvesti od njenog muža. Tako je i bilo te se pretpostavlja da je ostala na dnu jezera skupa sa svojim voljenim mužem. Nakon nastanka jezera, počele su kružiti priče da se pojavljivao duh te mlade udovice nadomak jezera i pored puta koji se nalazi kraj samog jezera. Mnogi tvrde da su je i vidjeli, pa je tako nastao mit o “Bijeloj djevojci” koji je preplašio mnoge generacije.