Novo

Muštuluk za građane: SVI koji spadaju u OVE kategorije dobit će EVRIĆE OD DRŽAVE – proverite brzo jeste li vi među njima!

Izgleda da se od svih zemalja u regiji Srbija najviše brine o svojim građanima od kada je u ekonomskom smislu započela pandemija koronavirusa, te traži i pronalazi načine da im pomogne u prevladavanju ekonomske krize u koju smo svi upali.

Poznato je da je za vrijeme vanrednog stanja u ovoj zemlji predsjednik Vučić obećao da će svakom punoljetnom građaninu biti isplaćeno 100 eura pomoći, a tada je malo ko vjerovao da će se njegovo obećanje ostvariti. Ali, novac je odmah nakon ukidanja vanrednog stanja otišao na račune građana i mnogi su mu na tome bili zahvalni. Također, vlada u Srbiji donijela je neke odluke kako bi pomogla poduzećima koja su upala u probleme zbog pandemije, pa je tim tvrtkama koje nisu otpuštale državne radnike plaćala porez i doprinose, kao i minimalni osobni dohodak za sve zaposlenike tokom tri mjeseca.

Vlada neprestano radi na pronalaženju novih rješenja, pa je jučer najavljeno da će država uskoro povećati minimalne plaće i penzije. Ministar finansija Srbije Siniša Mali objasnio je da će radnici čija je plaća bila 30.000 dinara od početka sljedeće godine dobiti 32.156 dinara, odnosno minimalna plaća povećana je za preko 2.000 dinara. Podsjetimo, sindikati su tražili da se minimalna plaća poveća na 34.000 dinara, iako bi stvarna potreba bila da ona bude najmanje 37.000, a prema ministrovim riječima, taj se iznos postiže.

Spomenuo je da se iznos minimalne plaće u Srbiji povećao osam puta u posljednjih deset godina, a da će se povećati i u narednom razdoblju. Kad je riječ o najstarijim građanima, penzije su im povećane za 5,9 posto, a povećana penzija također će se isplaćivati ​​od početka iduće godine, dakle mjeseca januara.