Dobro je poznata riječ mnogih roditelja po kojoj ćemo ih pamtiti kad odrastemo.

Mnogi od nas su ih kasnije razumjeli kako nam je rečeno. Kako starimo, počinjemo da razumijemo svoje roditelje i postoji velika šansa da ćemo postati isti kao i oni nekada kasnije. Plastični hirurg, dr Julia de Silva, uradila je puno istraživanja pitajući ispitanike širom Velike Britanije o njihovoj vezi sa roditeljima.

Na kraju istraživanja došla je do zaključka da više od 50 % žena priznaje da se tokom vremena počinju ponašati isto kao njihova majka. U ranim tridesetima, žene su počele da postaju majke. Žene priznaju da u ovim godinama, počinju da govore kao njihova majka, prave iste grimase lica, počinju da pričaju kao i ona i čak gledaju istu seriju kao ona. Dokazano je da u trideset trećoj godini života žene postaju iste kao njihove majke i ponašaju se identično.

Ova zanimljiva promjena mogla bi biti vezana za roditeljstvo. Dr De Silva pretpostavlja da se ova promjena koja se dešava kod žena počinje događati kada one same istražuju svoj roditeljski stil i počnu kopirati ponašanje svojih majki u takvim situacijama, dovodeći se tako ipak u lakšu situaciju. Pored toga, u mnogim situacijama se događa da majke daju i same savjete za roditelje i petljaju se u odgoj djeteta.

I muškarci se jednako tako ponašaju poput svojih očeva. Pored žena, muškarci takođe počinju da se ponašaju kao očevi u tridesetčetveroj godini svog života, rekala je dr De Silva. Muškarci su to i sami potvrdili i rekli su da su upčili da i oni gledaju slične tv emisije, slušaju iste radio stanice, čitaju više novine. “Svi se u nekom trenutku počinjemo pretvarati u svoje roditelje, to je neminovno.”, objasnila je De Silva.

Preporučujemo
Objavljuje BestBuy ShopSrijeda, 20. svibnja 2020.