Svi svjetski stručnjaci i naučnici navode da ako se može suditi na osnovu dosadašnjih analiza i testiranja slučajeva zaraze ovog novog virusa, on u 80% slučajeva zapravo uzrokuje samo blažu bolest, što za epilog ima i visok nivo ozdravljenja.

14% pomenutih ima teži slučaj bolesti, dok 6% ima najteži mogući oblik ove bolesti i oni na kraju izgube tu bitku. Najveći broj preminulih od ove bolesti su u onoj trećoj starosnoj dobi (penzioneri) koja je inače i najzahvaćenija kada su ostale hronične bolesti u pitanju.

Francuski i Holandski mediji zadnjih dana pišu o tome kako skoro 50% slučajeva koji se nalaze trenutno na IN -u čine osobe koje nemaju još ni 50 godina, zato se smatra da je potpuno pogrešno govoriti da su mlađe populacije otporne na ovaj virus.

Kako se onda pravilno zaštiti od ovog virusa? Šta je zapravo efikasno, a šta ne? Na koji se način treba pravilno održavati higijena?

1. Ne idite prečesto u trgovine

Gordan Lauc, poznati molekularni biolog objavio je istraživanje iz “New England Journal of Medicine”, koji je jedno od najkredibilnijih medicinskih časopisa. Tvrdi da ovaj virus veoma dugo može preživjeti na površinama, i ako bi sudili po nekim istraživanjama, izgleda da je plastika zapravo najgora jer se na njoj virus može nalaziti i živjeti i do 2 dana. Dakle, ako bi neko se zakašljao u ruku, a potom dodirnuo ambalažu sa mlijekom, ambalažu od toalet papira ili nešto drugo velika je vjerovatnoća da ćete se i vi zaraziti ako dotaknete to isto pakovanje, naročito ako par sati nakon te osobe dotaknete taj artikl.

Ostatak savjeta možete pročitati OVDJE

Preporučujemo