Smrt je oduvijek bila predmet zanimanja, kako za obične ljude, tako i za velike mislioce – tako strašna, ali neizbježna i tako prirodna.

Zahvaljujući znanstvenicima, sada možemo znati šta se događa u tim trenucima u tijelu. Neposredno prije dolaska posljednjeg časa, ovi se znakovi često javljaju: depresija, umor, pospanost, tjeskoba, nedostatak daha, zatvor, mentalna konfuzija ili nevoljno obavljanje nužde, odbijanje pića i hrane, mučnina. Što se više približavate kraju, noge i ruke kao i stopala postaju hladnija. Koža mijenja boju, postaje crvenkasta ili tamnija.

U ovim posljednjim trenucima često se dogodi da osoba potpuno prestane disati za deset ili više sekundi, a zatim sama zveckasta zmija stupa na scenu, taj užasni zvuk … Oči postaju staklene u trenutku kada duša napusti tijelo.

Srce se zaustavlja, a onda mozak se gasi 20 do 30 sekundi nakon toga. Ali, unatoč istraživanjima koja pokazuju da smo svjesni samo 30 sekundi nakon što prestanemo disati, neki noviji podaci pokazuju da čak i nakon nekoliko minuta svijest može trajati i biti aktivna.

Dakako, smrt ostaje neiscrpna tema i predmet zanimanja, a postoji još mnogo pitanja koja ostaju bez odgovora, i uvijek je zanimljivo istražiti je uvijek iznova.

Smrt je naravno neizbježna. Svi ćemo jednog dana umrijeti, neki prije, a neki kasnije. Naravno, mnogi ne vjeruju u medicinu i smatraju da se ne može odrediti kad će neka osoba preminuti i kakav je to osjećaj (jer to nisu doživjeli sami na sebi ti isti doktori i mislioci), pa se mnogi, posebno oni vjerski nastrojeni staromodni i pomalo zatucani ljudi vode onim “kada je nekome suđeno da umre”

Izvor: ZB

Preporučujemo
Loading..