Zanimljivosti

Možete li vi dešifrirati? Doktor mu propisao lijek, prijatelj je odmah znao pročitati (Foto)

Kada bi ljekari pisali zabilješke koje neko drugi treba da čita sa sigurnošću se može reći da bi bilo i te kakvih problema u odgonetanju napisanog teksta. Vjerovatno svako od vas može potvrditi da je imao situaciju do sada da nema pojma šta piše na nekom nalazu koji je napisao ljakar nakon što je obavio pregled .

Svako od nas je do sad bio u prilici ili bolje rečeno u neprilici da ne zna pročitati šta mu je ljekar napisao,može nagađati samo ali na svu sreću, ljekari više ne pišu nalaze rukom nego koriste računare pa tako da se se dobro može pročitati koja je dijagnoza,gdje treba ići dalje, kada na kontrolu ići i slično, naravno ako znate latinske nazive.

Ali ostaju recepti koje dobijemo napisane od ljekara ,a rukopis nečitak skroz. Nekada mi sami nemamo pojma šta piše na receptu, nikako dešifrovati šta piše ,koliko puta piti i kako koristiti, ali na sreću ,za to su apotekari tu koji trebaju odgonetnuti šta piše na receptu. A farmaceuti ili su navikli na te ružne rukopise, ili to rade iz iskustva ili naslućuju i prepoznaju na osnovu dijelova latinskog naziva lijeka o čemu se radi, ko će ga znati ali bilo kako bilo, važno je da bar oni mogu dešifrovati šta piše, koji je lijek, koja doza i način primjene.

Sreća pa se polako prelazi na digitalizaciju svega ,pa će doći i medicinske usluge svakako na red ali dok se ne pređe na elektronske recepte ostaje nam da naslućujemo šta piše na receptu ili da se prepustimo, sa povjerenjem ,apotekaru koji će to, pravilno dešifrovati.

A na temu ružnog pisanja na receptima neko je napravio pravu foru na društvenim mrežama, i postalo je pravi hit. Pogledajte i vi o čemu se radi: